Hliva ustricová - Pleurotus ostreatus - je vo svete rozšírená drevná huba so šedými klobúkmi. Hliva ustricová je drevokazná huba, zo stromov prijíma veľa živín.Hliva ustricová má schopnosť stimulovať bunky, ktoré vytvárajú v tele prirodzenú imunitu. Túto schopnosť spôsobuje polysacharid zložený z glukánov, ktoré v tele stimulujú bunky prirodzenej imunity a taktiež pôsobia protizápalovo. Hliva ustricová je bohatým zdrojom prírodných vitamínov či minerálov. Obsahuje vitamíny B,D,C,K, ale aj kvalitné proteíny, nenasýtené mastné kyseliny, 8 aminokyselín, prvky ako selén, zinok, bór, jód, chróm, meď, železo, vlákninu. Taktiež je bohatou zásobárňou prírodných zdraviu prospešných prvkov.
Ako Hliva ustricová pomáha:
Hlivový guláš
Čo potrebujeme:500 g hlivy ustricovej, 2 dcl oleja, 250 – 300 g cibule, korenie, soľ, polievkové korenie, bazalku, papriku, polievkové ochucovadlo, majoránka
Postup:Na rozpálenom oleji pripravíme do sklovitá cibuľku a pridáme umytú a nakrájanú hlivu. Spolu podusíme. Pridáme koreniny a zalejeme vodou. Podávame s chlebom alebo cestovinou, najlepšie kolienkami.
Hliva zapečená so zemiakmi
Čo potrebujeme:80 g masla, 1 malú cibuľu, 250 g hlivy, mletú rascu, korenie, soľ, 100 g slaniny, 3-4 varené zemiaky, 2 vajcia
Postup:Na polovici masla speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájanú hlivu, rascu, korenie a podusíme. Keď je hliva mäkká, primiešame na kocky pokrájanú slaninu, zemiaky, osolíme a zľahka premiešame. Pekáč vymastíme druhou časťou masla, vložíme pripravenú zmes, zalejeme osolenými rozšľahanými vajciami a dáme zapiecť do rúry.
Hliva po provensálsky
Čo potrebujeme:500 g hlív, 80 g masla, 3 lyžice smotany na šľahanie, mleté korenie, soľ, 2 cibule, 5 paradajok, 150 g syra
Postup:Pokrájané hlivy podusíme na polovici masla, vmiešame smotanu, okoreníme a osolíme. Na druhej polovici masla speníme nakrájanú cibuľu, pridáme paradajky a podusíme do mäkka. Stiahneme z ohňa a vmiešame postrúhaný syr. Podusené hlivy vložíme na dno ohňovzdornej misy, na to poukladáme vrstvu paradajok so syrom a pod grilom krátko zapečieme.
Sójové mäso z hlivou ustricovou
Čo potrebujeme:sójové kocky, hliva ustricová, cibuľa, gulášové korenie, horčica, kečup, majoránku, maizena
Postup:Sójové kocky si najprv pripravíme podľa návodu (varte vo vode s bujónom cca 20 min.) keď sú kocky mäkké, môžeme si očistiť a nakrájať cibuľu a hlivu. Cibuľu na oleji opražíme do zlatista a pridáme hlivu, zalejeme trochou vody a osolíme. Necháme za občasného miešania podusiť. Keď je všetko mäkké pridáme trochu kečupu, horčice a gulášového korenia. Nakoniec zahustíme a pridáme majoránku. Najvhodnejšia príloha k tomu je cestovina.
Cestoviny s hlivou ustricovou
Čo potrebujeme:300 g cestovín (špirál), ½ kg hlivy ustricovej, 1 väčšia cibuľa, 2 PL oleja, 3 strúčiky cesnaku, 100 g syru eidam, petržlenová vňať, vegeta, mleté čierne korenie, soľ
Postup:Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme očistenú, umytú a nakrájanú hlivu ustricovú a spolu dusíme, kým sa všetka tekutina neodparí. Potom pridáme prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, vegetu a najemno postrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame.
Uvarené cestoviny zľahka zmiešame s hubami. Podávame ozdobené posekanou petržlenovou vňaťou a syrom.
TIP:Ak chcete aby bol tento šalát ešte chutnejší, tak hlivu poduste spolu s červenou paprikou do mäkka. Potom pridajte na rezance pokrájanú mrkvu a pór, premiešajte a celé posypte postrúhaným syrom.