Hliva Ustricova

 

 
Hliva ustricová
Hliva ustricová - Pleurotus ostreatus - je vo svete rozšírená drevná huba so šedými klobúkmi. Hliva ustricová je drevokazná huba, zo stromov prijíma veľa živín.Hliva ustricová má schopnosť stimulovať bunky, ktoré vytvárajú v tele prirodzenú imunitu. Túto schopnosť spôsobuje polysacharid zložený z glukánov, ktoré v tele stimulujú bunky prirodzenej imunity a taktiež pôsobia protizápalovo. Hliva ustricová je bohatým zdrojom prírodných vitamínov či minerálov.
Obsahuje vitamíny B,D,C,K, ale aj kvalitné proteíny, nenasýtené mastné kyseliny, 8 aminokyselín, prvky ako selén, zinok, bór, jód, chróm, meď, železo, vlákninu.             
Taktiež je bohatou zásobárňou prírodných zdraviu prospešných prvkov.

Ako Hliva ustricová pomáha:
  • antibiotický účinok: zdroj antibiotika pleurotínu
  • podpora imunity: pri oslabenej imunite, civilizačných chorobách, fyzickom a duševnom vyčerpaní
  • stuhnutosť šliach a svalov: posilnenie žíl, strnulosť končatín
  • kardiovaskulárne účinky: znižovanie vysokých hladín lipoproteínov
  • cholesterol pod kontrolou: obsahuje mevinolín, ide o prírodný zdroj lovastatínu, v súčasnosti najúčinnejšej látky znižujúcej vysokú hladinu cholesterolu
  • priaznivo pôsobí: pri ekzémoch, kožných alergiách, hemoroidoch, kŕčových žilách
  • obsahuje železo: + transportné bielkoviny, ktoré ho dopravia na miesto vstrebania v črevách
  • odstraňuje z tela jedovaté látky: čím zabraňuje ich vstrebávaniu sa do ľudského organizmu, reguluje peristaltiku čriev, upravuje vylučovanie
  • pri ochorení kĺbov: má zmierňujúci a upokojujúci účinok
  • napomáha: pri odstraňovaní bradavíc vírusového pôvodu
  • pre diabetikov: znižuje poruchy metabolizmu cukru, znižuje hladinu cukru v krvi, bez toho aby sa znižovala hladina inzulínu
  • zabezpečuje v tele: regeneráciu buniek, a tým spomaľuje starnutie.

 

 Hlivu si môžete kúpiť vo všetkých predajňach PDP Veľké Uherce
     Recepty :



 

Hlivový guláš
 

Čo potrebujeme: 500 g hlivy ustricovej, 2 dcl oleja, 250 – 300 g cibule, korenie, soľ, polievkové korenie, bazalku, papriku, polievkové ochucovadlo, majoránka


Na rozpálenom oleji pripravíme do sklovitá cibuľku a pridáme umytú a nakrájanú hlivu. Spolu podusíme. Pridáme koreniny a zalejeme vodou. Podávame s chlebom alebo cestovinou, najlepšie kolienkami 

 

 

 

Hliva zapečená so zemiakmi
 
 

Potrebujeme:

80 g masla, 1 malú cibuľu, 250 g hlivy, mletú rascu, korenie, soľ, 100 g slaniny, 3-4 varené zemiaky, 2 vajcia

Postup:

Na polovici masla speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájanú hlivu, rascu, korenie a podusíme.
Keď je hliva mäkká, primiešame na kocky pokrájanú slaninu, zemiaky, osolíme a zľahka premiešame.
Pekáč vymastíme druhou časťou masla, vložíme pripravenú zmes, zalejeme osolenými rozšľahanými vajciami a dáme zapiecť do rúry.


Hliva po provensálsky
 
 
Potrebujeme:
500 g hlív, 80 g masla, 3 lyžice smotany na šľahanie, mleté korenie, soľ, 2 cibule, 5 paradajok, 150 g syra
 
Postup:

Pokrájané hlivy podusíme na polovici masla, vmiešame smotanu, okoreníme a osolíme.
Na druhej polovici masla speníme nakrájanú cibuľu, pridáme paradajky a podusíme do mäkka. Stiahneme z ohňa a vmiešame postrúhaný syr.
Podusené hlivy vložíme na dno ohňovzdornej misy, na to poukladáme vrstvu paradajok so syrom a pod grilom krátko zapečieme.
 

 

Sójové mäso z hlivou ustricovou
 
 
Potrebujeme:
sójové kocky, hliva ustricová, cibuľa, gulášové korenie, horčica, kečup, majoránku, maizena
 
Postup:
Sójové kocky si najprv pripravíme podľa návodu (varte vo vode s bujónom cca 20 min.) keď sú kocky mäkké, môžeme si očistiť a nakrájať cibuľu a hlivu. Cibuľu na oleji opražíme do zlatista a pridáme hlivu, zalejeme trochou vody a osolíme. Necháme za občasného miešania podusiť. Keď je všetko mäkké pridáme trochu kečupu, horčice a gulášového korenia. Nakoniec zahustíme a pridáme majoránku. Najvhodnejšia príloha k tomu je cestovina.

Cestoviny s hlivou ustricovou

Potrebujeme:
300 g cestovín (špirál), ½ kg hlivy ustricovej, 1 väčšia cibuľa, 2 PL oleja, 3 strúčiky cesnaku, 100 g syru eidam, petržlenová vňať, vegeta, mleté čierne korenie, soľ
 
Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme očistenú, umytú a nakrájanú hlivu ustricovú a spolu dusíme, kým sa všetka tekutina neodparí. Potom pridáme prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, vegetu a najemno postrúhaný syr. Všetko spolu zmiešame.
Uvarené cestoviny zľahka zmiešame s hubami. Podávame ozdobené posekanou petržlenovou vňaťou a syrom.

TIP: Ak chcete aby bol tento šalát ešte chutnejší, tak hlivu poduste spolu s červenou paprikou do mäkka. Potom pridajte na rezance pokrájanú mrkvu a pór, premiešajte a celé posypte postrúhaným syrom.